2 Ekim 2012 Salı

Gitar Hakkında Birkaç Bilgi




Gitarın Tanımı:Genellikle ahşap gövdeli, perdeli, altı teli olan, telleri parmakla çekilerek veya pena ile vurularak çalınan telli çalgıya Gitar denir.
Gitar, parmakla ya da penayla çalınan esasen sekiz şekline benzeyen yanları iki tarafı oyuk üzerinde ses perdeleri olan uzun saplı ve telli bir çalgıdır. Gitarlar genelde altı tellidir ve değişik Ağaç türlerinden yapılırlar.
En alt tel bazen bir oktavlık bir aralıkla akort edilirken, en üst tel çoğunlukla tektir 16. yüzyılda beş telli gitarlar da ortaya çıkmıştır İlk gitarlarda sap kafası düz bir şekilde yerleştirilmişti ve akort burguları "friction pegs" arkadan ayarlanıyordu. Bu tip Gitarın klavyesi enstrümanın göğsü ile aynı seviyedeydi ve sekizle on arasında bağırsak ile bağlanarak yapılmış perdeleri "fret" vardı Gövdesi bugünün standartlarına göre daha küçük ve daha az kıvrımlıydı. Sırtı bombeli veya düzdü ve ses deliği "soundhole" dekoratif bir parşömen veya Ağaç işlemeyle kaplanmıştı. Bu tip gitarın kırılgan yapıda olması, değişen modalar, farklılaşan akortlama şekilleri ve metal tellerin kullanımı pek çok enstrümanın yok olmasına veya değişime neden olmuştur.






Gitarın Tarihi:

Gitarın ilk örnekleri İspanya'da XVII y.y.'da görülür. Bu enstrümanlar genellikle lavtaya benzer. O dönemde gitar üzerinde 4 tel mevcuttu. Bu teller bağırsaktan yapılma tellerdi ve parmakla çalınırdı.Daha sonra gitara 5 tel takıldı daha önce sayısı az olan perdeler 10'a çıkarıldı. Teller pesten tize doru "la-re-sol-si-mi" olarak akortlanmaya başlandı. XVIII y.y.'ın sonlarına doğru pes tarafa kalın bir "mi teli" daha eklenerek tel sayısı 6 ya çıkarıldı.

Daha sonra XIX y.y. ortalarında Antonio de Torres enstrümana yeni bir biçim verdi. Enstrümanı daha belirgin bir hale getirdi: büyüttü; vidalı burgular takıldı; saptaki perde sayısı (fret) arttı; sesi güçlendi, göğüs içindeki balkonlar tek bir merkezden çıkan seslere daha net yön verir oldu.

Daha sonra da gitar şekil olarak değişimlere uğradı. Folk ve caz müziğinde kullanılan gitarlara çelik teller takıldı. 1920 yılında elektro gitar doğdu. Elektro gitar sayesinde gövde rezonans kutusu olmaktan çıkmış enstrümanla dinleyici arasına, amplifikatör denen elektronik bir yükseltici girmiştir...



Gitar Türleri:

Klasik gitar
İçi boş ve ortasında yuvarlak bir delik bulunan klasik gitarların üç kalın teli metal, üç ince teli naylondur. Çalınması için amplifikatöre gerek yoktur fakat kimi klasik gitarlarda amplifikatöre bağlanabilmek için özel manyetikler vardır.




Akustik gitar
Görünüş itibariyle klasik gitarı andıran akustik gitarın gövdesi klasik gitardan biraz daha şişman ve basıktır. Daha dar bir sapa ve çelikten yapılmış tellere sahip olması klasik gitarla arasındaki en büyük farktır.







Elektro gitar
Katı ve oyulmamış gövdeye sahip olan elektro gitarda tellerden gelen ses manyetikler tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülüp yükselticiye yollanır. Genellikle pena ile çalınır. Manyetiklerin titreşimi algılayabilmesi için çelik tel kullanılır.

Elektrogitar çok basit bir tanımla tellerin titreşimini gövdesinde bulunan manyetikler sayesinde elektriğe çeviren ve böylece amplifikatöre bağlandığında yüksek miktarda ses alınabilen gitardır. Diğer gitarlar gibi elektrogitarlar da sap, gövde ve bas olmak üzere üç ana bölümden oluşur. Bu arada bazı elektrogitarlarda bas bulunmayabilmektedir. Gitarda gövde, manyetikleri, sesin tonu ve seviyesini ayarlayan kontrol devrelerini içeren ve tellerin bir ucunun bağlandığı bölümdür. Teller, köprü ad verilen metal bir donanm üstünden geçenek ya gövdeye doğrudan ya da köprünün kendisine bağlanmaktadır. Tellerin hemen altında, köprüyle sap arasında yer alan, tellerin mekanik titreşimini elektriğe çeviren manyetikler, gövdenin içine yerleştirilen elektronik ses-ton kontrol devresine bağlıdır. Bu devre, manyetiklerden gelen sinyalin, amplifikatöre gitmeden önce tonunda ve ses seviyesinde değişiklik yapmak için kullanılır. Ayrıca yine gövdedeki manyetik seçici anahtar, sesin rengini deştirmek için istenilen manyetik veya manyetiklerin seçilmesini sağlar. Gövdenin sapla birleştiği yerin alt taraf, sapın gövde içindeki perdelerine kolay ulaşılması için, içeri doğru oyuk olarak yapılabilir (Single Cutaway). Bazı gitarlarda bu oyuk hem altta hem de üstte olabilmektedir (Double cutaway). Gövdenin sekli, gitar oturarak veya ayakta çalınırken en iyi dengeyi sağlayacak şekilde tasarlanır.






Bas gitar
Çalışma prensibi elektro gitara benzeyen bas gitarın farkı genelde dört telli olması ve kalın bir sese sahip olmasıdır.




Lap steel gitar
Hawai'den çıkmış bir enstrümandır. Kucakta ve metal bir obje yardımı ile çalınır.




Perdesiz Gitar
Ara sesleri verebilmek için yapılmıştır.Normal gitardan tek farkı perdelerinin olmamasıdır.Tabiki koma vermemesi için sapa ayrı ayar çekilir.Perdesiz gitarı Türkiyede ilk Erken Oğur üretmiştir.Ama patentini almadığı için şu anda patente sahip değildir.



Gitar Üreticileri

Dünya genelinde irili ufaklı pek çok atölyede gitar üretilse de en büyük üreticiler şunlardır:

Oscar Schmidt
Fender
Gibson
Washburn
Yamaha
Rodriguez
Antonio Sanchez
B.C. Rich
Ibanez
Paul Reed Smith
ESP
Valencia
Manuel Sanchez
Cort
Jackson



Önemli Gitaristler


Chet Atkins
Jeff Beck
Eric Clapton
Al Di Meola
John Williams
Frank Gambale
David Gilmour
Jimi Hendrix
Saul Hudson (Slash)
Allan Holdsworth
Eric Johnson
B. B. King
Paco de Lucía
Yngwie J. Malmsteen
Brian May
John McLaughlin
Steve Morse
Jimmy Page
Paco Peña
Joe Perry
Randy Rhoads
Keith Richards
Carlos Santana
Joe Satriani
Steve Vai
Eddie Van Halen
Stevie Ray Vaughan
Frank Zappa
Paul Gilbert
John Petrucci


1 yorum:

hadadwagg dedi ki...

Titanium Hammers (3d models) | The Art of the Iron - TITNA®
Stainless Steel grade 23 titanium Titanium Hammers. A true steel titanium earrings sensitive ears barbershop. Tasty! You can have these iron citizen eco drive titanium watch barbers on a regular basis in your home, anywhere babyliss pro titanium you are. ford edge titanium 2019 The $14.00 · ‎In stock

Yorum Gönder

Twitter Facebook Digg Stumbleupon Favorites More